Thursday, August 21, 2008

Nama

Nama saya ialah Awang Bujang bin Awang Hamdan. Bila saya pergi haji, saya pun jadi Haji Awamg Bujang bin Awang Hamdan. Sekarang saya jadi Penghulu, nama saya pun

menjadi Penghulu Haji Awang Bujang Awang Hamdan.

Zaman saya kanak-kanak (tidak tahu umur berapa) di kampung Bako, saya dikenali sebagai Wan Bujang kerana emak saya bangsa Wan, Wan Salhah dan ninek saya bernama Wan Othman. Bapa saya pun jadi Wan Hamdan. Bila kami berpindah dari Kampong Bako ke Kampung Sourabaya (ada juga orang mengeja Surabaya)saya masih disebut dan popular sebagai Wan Bujang. Ada dua Wan Bujang dikampung itu (pertunggal sayalah tu) jadi saya digelar Wan Bujang bendera kerana saya selalu menaik bendera kerana bapa saudara saya tua kampung. Dulu ketua kampung mesti ada bendera. Wan Bujang yang lagi satu itu digelar Wan Bujang boyak sebab dia selalu meniarap.

Walaupun demikian saya ada lagi nama lain, Wan NorMarikan kerana saya lahir tatkala Tentera Amerika masuk perperangan. Entah betulkah tidak, saya tidak tahu. Tetapi nama itu tidak lama,tidak popular langsung.

Nama Wan Bujang digunakan sehingga saya masuk sekolah rendah. Entah macam mana saya tidak tahu nama saya bertukar menjadi Awang Bujang tatkala disekolah menengah. Bapa saya pun jadi Awang Hamdan. Ini mungkin kerana kami sebenarnya keturunan dari Brunei (wanglahhuaklam) ataupun sebelah bapa saya memang keturunan Awang. Walau apapun, orang dikampung Bako dan Sourabaya yang sebaya saya masih memanggil Wan (hentam sahajalah, asalada nama). Yang Jelas sekarang nama saya dalam IC ialah Awang Bujang bin Awang Hamdan (Haji dan Penghulu tu tak adalah dalam IC). Nama pena tetap A.B.Nor.

No comments: